Galerija Sava Šumanović

Уметничка дела Саве Шумановића у Лесковцу

Вести

Изложба слика једног од најзначајнијих српских сликара прве половине 20. века Саве Шумановића отворена је у Галерији Лесковачког културног центра, 4. децембра. Избор из колекције Галерије слика „Сава Шумановић“ у Шиду обухвата 28 дела из различитих фаза уметниковог стваралаштва. Поставка носи назив „Сава Шумановић – Мајстор из Шида“. Пред лесковачком публиком до 29. децембра биће неке од најпознатијих Шумановићевих слика, међу којима су Луксембуршки парк у Паризу, Шидска црква, Млади пар на клупи у граду, Русинка у наранџастом, Берба грожђа, Ашиковање на месечини, као и актови и шидски пејсажи из последње деценије уметниковог живота.

Сава Шумановић је рођен 1896. у Винковцима, од четврте године одрастао је у Шиду, гимназију је завршио у Земуну, а сликарство у Загребу. Усавршавао се у Паризу у атељеу Андре Лота. Саву су 1942. заједно са још 150 Срба из Шида ухапсиле усташе и одвеле у Сремску Митровицу, тада на територији НДХ, где је после два дана стрељан и сахрањен у масовној гробници.

Највећи број његових дела чува се у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду, потом и у најзначајнијим установама културе у земљи и иностранству.

Ову репрезентативну изложбу је отворио Градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

На отварању су говорили државни секретар Министарства културе Миодраг Ивановић, директорка Галерије слика ‘’Сава Шумановић’’ у Шиду Јована Лакић и директорка Лесковачког културног центра Сања Цонић.

И.Р.

 



Сва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll