Galerija Sava Šumanović

Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата – Два града и три музеја

Вести

Председник општине Шид, Зоран Семеновић, вечерас је у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду свечано отворио изложбу „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“. Реч је о својеврсној изложби коју заједно реализују Галерија слика „Сава Шумановић“, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија Матице српске. Овом приликом лик и дело Саве Шумановића повезали су два града и три музеја.

Поводом отварања репрезентативне поставке „Шидијанке – Шидске купачице“ председник је истакао да ће Шид, који ће захваљујући славном сликару заувек остати уписан како у нашу, тако и у светску литературу, урадити све да му се за то и одужи, не заборављајући и не занемарујући његов лик и дело, те чувајући баштину немерљиве вредности коју је његова мајка поверила овом граду.

Присутнима су се обратиле Јована Лакић, директорица Галерије слика „Сава Шумановић“ и Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског, а отварању изложбе присуствовали су Тијана Станковић Пештерац, директорица Музеја Војводине, представници локалне самоуправе, као и бројни поштоваоци дела нашег сликара и пријатељи Галерије.

Изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“ отворена је за све посетиоце у Шиду и Новом Саду од 24. септембра до 04. децембра 2022. године.Сва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll