Galerija Sava Šumanović

САВА ШУМАНОВИЋ (1896-1942)

Вести

На данашњи дан, 28. августа 1942. године, у раним јутарњим сатима, ухапшен је један од наших највећих сликара Сава Шумановић, сликар актова, шидских и париских предела. Сликарева мајка, Персида Шумановић, је приликом саслушања изјавила Експозитури анкетне комисије у Шиду: „Ја сам мати Саве Шумановића, академског сликара, који је на Велику Госпојину 1942. године приликом Томићеве акције одведен из наше куће у Шиду и затворен прво у Среском начелству у Шиду, па после исти дан отеран у Сремску Митровицу заједно са осталих око 130 Шиђана и тамо је вероватно настрадао мученичком смрћу, јер се никада више до данас није јавио, а ја сам поводом молбе и питања постављеног Павелићевој канцеларији у Загребу, обавештена да је као таоц стрељан у Митровици 30. августа 1942. године..“
(Записник број: 67/46 састављен дана 7. маја 1946. године)

Сава Шумановић је свој живот посветио уметности. Када је марта 1930. године заувек напустио Париз, вратио се у Шид и ту провео последњих десет година. У Шиду се потпуно посветио свом раду и дошао до сопственог уметничког израза који је назвао „како знам и умем“. Светлост Срема, колорит, путеви, предели око Шида, житна поља, шидске улице, снег у Шиду и расцветале баште, мештани који обављају свакодневне послове или одмарају, цвеће из баште његове мајке били су највећа инспирација уметника. Током последње деценије насликао је 600 слика које би често објединио у циклусе: „Шидски сокаци“, „Пролеће у долини Свете Петке“, „Пролеће у шидским баштама“, „Црнке из Париза“, „Шидијанке“, „Дечији ликови“ и „Триптих Берачице“.

Крајем августа 1942. године, његово име нашло се на списку за ликвидацију. Није помогла ни молба мајке Персиде редарственој области Вуковар. Депортован је у Сремску Митровицу са још 120 Шиђана, који су ухапшени у ноћи између 27 и 28. августа. У Шид се више није вратио. Стрељан је 30. августа 1942. године у Сремској Митровици где и данас почива у заједничкој гробници. По мајчиној жељи, његово име је уклесано и на породичној гробници у Шиду.

Фотографија: Сава Шумановић, 1914. године, фотодокументација ГССШ

 



Сва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll