Galerija Sava Šumanović

Сава Шумановић 120 година од рођења

Вести

Галерија слика „Сава Шумановић“ обележава 120 година од рођења сликара Саве Шумановића, у петак 22. јануара 2016. године у 18.00 сати отварањем нове сталне поставке. Као и већина музејских установа и Галерија има потребе за повећањем изложбеног простора. Већи део уметничког фонда налази се у депоу. Дискретним променама у изложбеном простору Галерија је успела да повећа изложбене површине и тиме омогући промену досадашње хронолошке концепције поставке. У новом простору у сталној поставци је могуће представити у засебним просторним целинама одвојене тематске приче. Централно место заузима сегментСкице и слике, затим Поглед у атељеСликарева улица… што пружа бројне могућности презентације као и боље сагледавање стваралаштва Саве Шумановића. Уобичајена пракса Галерије да слике на којима је извршен рестаураторско конзерваторски третман буду изложене, настављена је и у овој поставци.

Интервенцијама у простору поред могућности одвојених тематских прича, добијено је и значајно повећање изложбеног простора, те је у новој сталној поставци изложено 116 дела.

Поставка започиње делима насталим у Паризу 1929. године, даље прати рад уметника од почетака у Шиду, све до последње слике коју је завршио два дана пред хапшење.

Потрудили смо се да у поставци буду изложена сва најзначајнија дела по мишљењу ликовних критичари али и публике.

На посебно атрактиван начин приказан је циклус Шидијанке (Купачице) који попут античког фриза „тече“ целом дужином (31 m) изложбеног простора.

Аутор поставке је Весна Буројевић.



Сва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll