Galerija Sava Šumanović

Рекордна посећеност изложбе

Вести

Изложбу „Шумановић и Босиљ: Од поетског реализма до симболичке наиве“ Галерије слика „Сава Шумановић“ и Музеја наивне уметности „Илијанум“ из Шида до сада је у Галерији Дома Војске Србије погледало неколико хиљада посетилаца! Рачунајући и ауторска вођења број посетилаца је око 10.000.

Изложба представља комбинацију изабраних дела ова два потпуно различита а једнако величанствена уметника из Шида са жељом аутора да изложбом упознају јавност са културном баштином Шида и да обележе неколико изузетно важних датума: 80 година од страдања Саве Шумановића, 70 година од отварања Галерије слика „Сава Шумановић“, 40 година од отварања Спомен-куће Саве Шумановића, 65 година од почетка сликања Илије Башичевића Босиља и јубилеј 50 година постојања и рада Музеја наивне уметности „Илијанум“ Шид.

Аутори ове изложбе чија је идеја водиља била мисао Војислава Б. Ђурића „Сава Шумановић је париске погледе донео у Шид, Илија Босиљ је шидске разнео широм света. Сваки је у свом уметничком роду досегао истинске врхунце“ јесу Љубинка Пантић и Радован Сремац.

Босиљева и Шумановићева уметност су биле и остале најбољи “амбасадори” нашег Шида!

Изложба је отворена до 31. јануара 2023. године.



Сва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll