Galerija Sava Šumanović

Плесни перформанс „Игра Саве Шумановића – Берачице“

Вести

Плесни перформанс Игра Саве ШумановићаБерачице је пројекат осмишљен као сарадња Института за уметничку игру из Београда и Галерије слика „Сава Шумановић“ из Шида. Аутори пројекта су проф. мр Александар Илић и проф. Снежана Арнаутовић Стјепановић са Института за уметничку игру, стручни консултант Весна Буројевић, историчарка уметности и директор Галерије слика „Сава Шумановић“ у Шиду. Премијера плесног перформанса одржаће се 3. октобра 2015. године у 18 сати на Институту за уметничку игру у Београду, а сутрадан 4. октобра у 17 сати део представе биће изведен у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду, испред оригиналног дела Триптиха Берачице. Реализацију пројекта омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Могућности приступа и тумачења стваралаштва Саве Шумановића су бројне. Осмишљен као спој традиционалног и савременог, овај пројекат представља потпуно нови приступ тумачењу уметничког дела Саве Шумановића. Као полазиште за истраживање у оквиру предмета Синергије и трансформације, који води проф. Александар Илић изабрано је последње дело Саве Шумановића Берачице, и његово скривено значење интегрисано је у савремен израз извођачке уметности. Перформанс садржи девет кореографија које мултимедијалним приступом и савременим интерпретацијама представљају нова читања класичног, визионарског, савременог и модерног стваралаштва Саве Шумановића. Тиме је пружен још један доказ безвремености врхунских уметничких дела.

 

Плесни перформанс Игра Саве ШумановићаБерачице

  1. октобар 2015. године у 18.00 сати – Институт за уметничку игру, Булевар Војводе Мишића 43, Београд
  2. октобар 2015. године у 17.00 сати – Галерија слика „Сава Шумановић“, Светог Саве 7, ШидСва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll