Galerija Sava Šumanović

ПЕРСИДА ШУМАНОВИЋ (1875-1968)

Вести

На данашњи дан, 18. јуна 1968. године, преминула је у породичној кући у Шиду, Персида Шумановић, једна од највећих задужбинарки на овим просторима, мајка Саве Шумановића.

Персида Шумановић је рођена 21.02.1875. године у Шиду. Потиче из угледне шидске, трговачке породице Тубић. Oдрасла је уз два брата, Стевана и Симеона и сестру Лепосаву. Школовала се у лицејима у Бечу и Печују. Имала је само деветнаест година када се удала за Милутина Шумановића, 25. септембра 1894. године. Две године касније, 22. јануара 1896, родила је сина Саву. Због нарушеног здравља свог супруга, Персида поред вођења поште, преузима и бригу око породичног имања. Милутин Шумановић је преминуо 1937. и Персида се потпуно посвећује вођењу имања и домаћинства. Током свог живота, непрестано је поред мајчинске љубави пружала подршку свом сину Сави у његовом одрастању, школовању, одласку у Париз и посебно током последњих десет година живота и рада великог сликара. Своје послератне године Персида Шумановић је живела сама у породичној кући, окружена сликама свог сина, у улици која носи име њеног сина. Десет година након трагичне смрти свог сина Саве, Персида Шумановић је поклонила нашој општини легат од 417 слика с циљем да се оснује меморијална галерија у Шиду. Поред легата, Персида је поклонила породичну кућу и осам јутара земље.

У Даровном уговору, између осталог, написала је и следеће:,,(..) Сматрајући животну жељу свог сина својом материнском и људском обавезом, остварујем је данас као наш заједнички циљ поклањајући Савино животно дело родном месту које је он овековечио кроз своју љубав, учинио познатим и славним својим сликама. После несрећне и нагле смрти мога сина као аманет сам задржала толико пута поновљену жељу да његова уметност нађе место и буде сачувана у нашем родном крају. Испуњавајући тај аманет, уверена сам у дубоко разумевање и љубав којом ће бити прихваћен како од грађана Шида тако и од будућих нараштаја(…)“ (уводни део Даровног уговора, 1952. година).



Сва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll