Galerija Sava Šumanović

Отварање изложбе „Једна француска епизода Саве Шумановића“

Вести

У петак, 25. марта у 19.00 сати у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, биће свечано отворена изложба „Једна француска епизода Саве Шумановића“, настала у сарадњи са Галеријом слика „Сава Шумановић” у Шиду, Француским институтом у Србији и проф. др Лидијом Мереник, историчарком уметности. На отварању изложбе говориће мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Весна Буројевић, директорица Галерије слика „Сава Шумановић“, проф. др Лидија Мереник, историчарка уметности док ће изложбу званично отворити господин Жан-Батист Кизен, директор Француског института у Србији.
На изложби ће бити представљена 24 уметничка дела Саве Шумановића из колекције Галерије слика „Сава Шумановић“ у Шиду, Галерије Матице српске и из приватног власништва. Изложена дела (слике и цртежи) настали 1929. године у Паризу су један сегмент Шумановићевог рада који заузима значајно место у расветљавању стваралачког пута овог уметника.
Париз као центар уметничког и културног живота Европе привлачио је бројне српске уметнике међу којима је био и Сава Шумановић. Током двадесетих година 20. века у Паризу је боравио три пута. Како је изгледала његова последња париска епизода?
Шумановић је отпутовао у Париз у јесен 1928. године након успешне самосталне изложбе у Београду на којој је представио своје париске радове, чувене слике Пијана лађа и Доручак на трави, као и шидске пејзаже настале те године. Критика и публика су поздравили изложбу, све слике су распродате што је Шумановићу омогућило да по трећи и последњи пут борави у Паризу. По доласку, пронашао је простор за нови атеље који је својим мистичним светлом навео Шумановића да слика у новом стилу. Такође, почео је да употребљава сликарски нож уместо четкице стварајући материју од густих наноса боје. Светло и боја добили су ново значење на његовим сликама. Према речима самог сликара, последњи боравак у Паризу био му је најлепши. Учествовао је и уживао у уметничком и боемском животу европске престонице културе. Боравећи у кафанама на Монпарнасу, дружио се са уметницима из целог света. Сликао је пејзаже из околине Париза, обалу Сене, чувени Луксембуршки парк, призоре из Нормандије, затим актове најпознатијих париских модела – Кики и Ајше, али и призоре кафана и париских ноћи. Међутим, услед општих и личних прилика Шумановић који се некада изјашњавао као велики франкофил постао је разочаран, и свој француски потпис је заменио ћириличним. У марту 1930. године заједно са мајком напустио је Париз и вратио се у Шид.
Изложбу прати публикација Једна француска епизода Саве Шумановића коју потписују Весна Буројевић, директорица Галерије слика „Саве Шумановића” у Шиду и др Лидија Мереник, историчарка уметности, професор на Филозофском факултету у Београду.
Током трајања изложбе биће приређен богат пратећи програм намењен како млађој тако и старијој публици: предавања, стручна вођења, едукативне и креативне радионице за децу и младе као и једно музичко вече.Сва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll