Galerija Sava Šumanović

Нова Стална поставка слика у Галерији

Вести

На годишњицу рођења великог српског сликара Саве Шумановића 22. јануара 2014. године у Галерији је свечано отворена нова Стална поставка слика. Концепција ове Сталнe поставке односи се на примену више критеријума за одабир дела чије је место у Сталној поставци Галерије слика „Сава Шумановић“.

Непромењиви део сталне поставке су дела која чине саму суштину стваралаштва последње деценије, периода коме припада највећи део уметничког фонда. Под овим се подразумевају слике: Шидска црква, Липова алеја, циклус Купачице, Триптих Берачице, Скица за Пијани брод и Луксембуршки парк.

Обавезан део поставке, такође чине дела која су досадашњим анализама, издвојена као врхунска у Шумановићевом опусу. Новину у поставци представља намера успостављења интерактивног односа дела и публике. Захваљујући привилегији да годинама ослушкујемо коментаре посетилаца, поштујући њихове емоције и запажања, у сталну поставку увршћено је неколико дела према том критеријуму. Пре свих ово се односи на слику Ашиковање на месечини.

Како уметнички фонд Галерије броји 417 слика, било је потребно у сталну поставку увести нека дела која већ дужи период нису излагана, такође су у поставци нашла место и нека дела на којима је завршен конзерваторско рестаураторски третман.

Пратећи просторну поделу поставка је хронолошка. У првој просторији налазе се слике настале у Паризу 1929. године, оне представљају основу на којој почива стваралаштво Шидског периода. Поставку чини 101 дело. Утисак остављају пејзажи и актови, две омиљене теме Саве Шумановића, који се смењују кроз Галеријски простор.

Нову Сталну поставку представила је директор Галерије Весна Буројевић, а о Сави Шумановићу и његовом значају говорио је академик Иван Јефтић. Свечаност су увеличали Trio Attaca! из Београда концертом камерне музике и сопран Слађана Павловић, уз пратњу Милоша Микетића на флаути и Биљане Вудраговић на клавиру.

Аутор поставке Весна Буројевић, историчар уметностиСва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll