Galerija Sava Šumanović

Музеји Србије десет дана од 10 до 10

Вести

Програм манифестације

09-18. мај 2015. године

Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду учествује у манифестацији Музеји Србије, десет дана од 10 до 10 обележавајући значајне датуме у месецу мају:
9. мај – Дан победе; 16. мај – Ноћ музеја и 18. мај – Међународни дан музеја.

Током десет дана трајања манифестације, од 9. до 18. маја, посетиоци ће моћи да уживају у новој Сталној поставци Галерије као и у различитим пратећим садржајима.

Програм Галерије слика „Сава Шумановић“ у Шиду

9–18. мај 2015, од 10 до 22 сати

Стална поставка Галерија слика „Сава Шумановић“


Највећи део уметничког фонда Галерије настао је током последње деценије живота и рада уметника те основу Сталне поставке Галерије чине дела која представљају кључне моменте у стваралаштву последње деценије, Шидском периоду. То су свима добро познате слике Шидска црква, Липова алеја као и циклуси Купачице, Дечији ликови, Пролеће у шидским баштама. Обновљена стална поставка броји 100 дела и пружа репрезентативан увид у последњу деценију стваралаштва Саве Шумановића.

Стручно тумачење нове сталне поставке организовано је сваки дан у 12:00 и 16:00 сати, са могућношћу заказивања за организоване посете.

Више информација на Стална поставка Галерије слика „Сава Шумановић“

Хероји културне баштине: Персида Шумановић (1875-1968)


Централна тема манифестације Хероји културне баштине Галерија слика „Сава Шумановић“ искористила је да широкој јавности представи истинског хероја културне баштине Персиду Шумановић, мајку великог српског сликара Саве Шумановића. Она је била највећа подршка сина јединца за живота, а након Шумановићеве трагичне смрти успела је да сачува његово дело у тешком ратном окружењу, а и након рата. Захваљујући својој мудрости и упорности успела је остварити заједничку жељу ње и њеног сина и у Шиду је основана Галерија слика „Сава Шумановић“. Несебичним гестом даровала је 417 слика и породичну кућу у којој је смештена Галерија. Предавање: Хероји културне баштине: Персида Шумановић (1875-1968) – Марко Поле, кустос историчар

 

Предавање поводом 70 година победе над фашизмом: Велика усташка рација у Шиду 1942. године


Највећу трагедију током Другог светског рата становништво Шида доживело је у августу 1942. године када је 120 становника међу којима је био Сава Шумановић стрељано у Сремској Митровици. О Великогоспојинској рацији предавање је припремила Јована Витас, професор историје у ТШ „Никола Тесла“.

Музејска радионица: Пролеће у шидским баштама


Музејско-инклузивна радионица Пролеће у шидским баштама организована је у сарадњи са ученицима ОШ ,,Јован Јовановић Змај“ из Шида. Ученици ће се упознати са одабраним Шумановићевим сликама и разговарати о ликовним елементима, али и о пролећу, о променама у природи у пролеће, и бојама којим је Шумановић насликао пролеће. Инспирисани одабраним сликама у оквиру сталне поставке деца ће у практичном делу радионице прво решавати дидактички задатак-састави слику, а затим нацртати свој доживљај пролећа. Радионицу је осмислила и води Анђелка Радосављевић, кустос педагог

Предавање Ново читање триптиха Берачице


Након више од 60 година три композиције Берачица протумачене су као једна целина, триптих, на основу детаљне анализе садржаја и симболике три платна, као и архивске грађе и библиографије које постоје о њима. Ово дело, Триптих берачице, настало непосредно пред страдање уметника, у неизвесном ратном окружењу, кроз очигледне хришћанске симболе открива скривени садржај и представља својеврсну уметничку „молитву“. Ново читање Триптиха Берачице – Весна Буројевић, историчар уметности

ПРОГРАМ

Субота 9. мај 2015. у 19:00 сати
Свечано отварање нове сталне поставке Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду

Недеља 10. мај 2015. у 16:00 сати
Пројекције филмова о савременицима Саве Шумановића у сарадњи са Спомен-збирком Павла Бељанског: Животи Косте Хакмана (РТС 2)

Понедељак 11. мај 2015. у 18:00 сати
Предавање на тему Другог светског рата: Јована Витас, професор историје: Велика усташка рација у Шиду 1942.

Уторак 12. мај 2015. у 18:00 сати
Предавање: Ново читање триптиха Берачице – предавач Весна Буројевић

Среда 13. мај 2015. у 19:00 сати
Концерт – отварање музичког фестивала Еуфонија, Музичка школа „Филип Вишњић“ Шид

Четвртак 14 мај 2015. у 19:00 сати
Концерт – Клавирски дуо „Елмази“

Петак 15. мај 2015. у 12:00 сати
Радионица за децу са посебним потребама: Пролеће у шидским баштама, Анђелка Радосављевић, кустос педагог

у 18:00 сати
Предавање на тему: Хероји културне баштине: Персида Шумановић – Марко Поле, кустос историчар

Субота 16 мај 2015. у 14:00 и 18:00 сати
Пројекције филмова о савременицима Саве Шумановића у сарадњи са Спомен-збирком Павла Бељанског: Серијал Сликари и вајари: Марко Челебоновић, Петар Лубарда, Мило Милуновић, Сава Шумановић (ТВ Београд)

Понедељак 18. мај 2015. у 16:00 сати
Пројекције филма о савременицима Саве Шумановића у сарадњи са Спомен-збирком Павла Бељанског: Јубилеј 100 година од рођења Милана Коњовића (ТВ Нови Сад)

 Сва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll