Galerija Sava Šumanović

Музеји Србије десет дана од 10 до 10

Вести

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ
МУЗЕЈИ СРБИЈЕ, ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10
у Галерији слика „Сава Шумановић“
12‒21. мај 2016.

12-21. мај
Стална поставка
Галерије слика „Сава Шумановић“
Највећи део уметничког фонда Галерије припада стваралаштву последње деценије живота и рада уметника. Основу Сталне поставке Галерије чине дела која представљају кључне моменте у стваралаштву тог периода. Шидска црква, Липова алеја као и циклуси Купачице, Дечији ликови, Пролеће у шидским баштама су обавезан део сталне поставке која броји око 100 дела.

Вођење кроз изложбу организовано је сваки дан у 14.00 сати, са могућношћу заказивања за организоване посете.

11. маја 2016. у 18.00 сати
Свечано отварање изложбе
„Једна француска епизода Саве Шумановића“.
Изложба је реализована у сарадњи са Галеријом Матице српске из Новог Сада и проф. др Лидијом Мереник, историчарком уметности. Изложбу чине 23 уметничка дела Саве Шумановића из колекција Галерије слика „Сава Шумановић“ у Шиду и Галерије Матице српске. Изложена дела (слике и цртежи) настала 1929. године током последњег боравка у Паризу представљају значајан сегмент у стваралаштву уметника. Овом изложбом дат је допринос у расветљавању стваралачког пута Саве Шумановића.

Стручно тумачење изложбе организовано је сваки дан у 12.00 сати, са могућношћу заказивања за организоване посете.

12. мај 2016. у 11.00 сати
Креативна радионица
„Путујемо са Савом у Париз“
Креативна радионица за ученике старијих разреда основних школа део је пратећег програма изложбе „Једна француска епизода Саве Шумановића“. У уводном делу радионице ученици ће се упознати са делима насталим током последњег боравка у Паризу и истовремено упознати француску културу и уметност прве половине 20. века. У креативном делу радионице деца ће утврдити своје знање о елементима сликарства кроз одговоре на занимљива квиз питања.

13. мај 2016. у 11.00 сати
Кустоска прича
„Сећање на најтеже дане нашег града“
У организацији кустоса Галерије, а у складу са темом манифестације „Мој музеј мој град“ професор историје Јована Витас одржаће предавање ученицима средње школе „Никола Тесла“ о најтежим данима Другог светског рата и времену страдања Саве Шумановића и 120 Шиђана.

14. мај 2016. у 15.00 сати
Пројекција документарног филма
„Сећање – првих 60 година“.
У складу са темом манифестације „Мој музеј, мој град“ Галерија слика „Сава Шумановић“ као најзначајнија установа културе у нашем граду приказивањем документарног филма „Сећање – првих 60 година“ пружиће могућност свим грађанима да се подсете догађаја и учесника који су обележили културни живот нашег града.

16. мај 2016. у 11.00 сати
Кустоска прича „Последњи пут у Паризу“
Весна Буројевић, историчар уметности, одржаће предавање ученицима Гимназије „Сава Шумановић“ из Шида о новом тумачењу и сагледавању последњег боравка у Паризу Саве Шумановића 1928 – 1930. године.

17. мај 2016. у 15.00 сати
Пројекција документарног филма
„Сава Шумановић и тајна под Куполом“
„Сава Шумановић и тајна под Куполом“ је документарни филм и видео рад аутора Игора Антића, уметника који живи и ради у Паризу. Видео рад о Шумановићу, инспирисан учешћем Саве Шумановића у декорисању ентеријера популарне кафане „La Coupole“, представља аутентично виђење веза амбијената Париза и ликовних дела Саве Шумановића насталих у Шиду и Паризу.

18. мај 2016. у 14.00 сати
Кустоска прича
„Живот у Шиду између два светска рата“
У организацији кустоса Галерије, у аутентичном простору Спомен куће Саве Шумановића Сања Тиркајло ауторка романа „Ирина“ прочитаће неколико одломака из своје књиге ученицима средње школе. У роману је описан свакодневни живот у нашем граду између два светска рата. Сазнања ученика о том времену биће допуњена кроз разговор са професорима историје Јованом Витас и српског језика Јеленом Арамбашић.

Спомен кућа Саве Шумановића, ул. Саве Шумановића 10, Шид.

19. мај 2016. у 15.00 сати
Пројекција документарно – играног филма „Сликар и берачица грожђа“
Дугометражни документарно – играни филм „Сликар и берачица грожђа“ редитеља Николе Лоренцина инспирисан је књигом „Писма из Шида“. Филм кроз писма Марије Демшар прати живот породице Шумановић за време Другог светског рата.

20. мај 2016. у 15.00 сати
Креативна радионица
„Путујемо са Савом у Париз“
Едукативна радионица, намењена деци млађег школског узраста, говори о сусрету нашег уметника са Паризом. У уводном делу радионице деца ће сазнати шта је све Шумановић могао видети у Паризу, о његовом уметничком делу које је трајно оставио на стубу једног париског ресторана и упознати се са сликама које је тада насликао. У креативном делу радионице, деца ће састављати и бојати макете знаменитости Париза и Шида.

21. мај
12. ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА

12.00 сати
Стручно тумачење изложбе „Једна француска епизода Саве Шумановића“

14.00 сати
Стручно тумачење сталне поставке Галерије слика „Сава Шумановић“

16.00-18.00 сата
„Оживите слику“
У ноћи музеја Галерија је организовала интересантно дружење са сликом „Ашиковање на месечини“.
Галерија ће организовати фотографисање од 16.00-18.00 сати за све заинтересоване.



Сва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll