Galerija Sava Šumanović

Изложба „Срем 1942.“

Вести

Данас 28. августа 2022. године у просторијама Црквене ризнице у Шиду свечано је отворена изложба „Срем 1942.“ аутора Радована Сремца и Бојана Арбутине. Изложба је организована поводом обележавања тужне осамдесете годишњице немачко-хрватских масовних ратних злочина почињених над Србима, Ромима и Јеврејима у Срему, коју је предводио и организовао Виктор Томић.

Галерија слика „Сава Шумановић“ у Шиду обележава тужну 80. годишњицу од страдања великана српске уметности Саве Шумановића. Шумановић је ухапшен у рано јутро 28. августа 1942. на Велику госпојину, а стрељан је 30. августа 1942. године у крвавој усташкој акцији у којој је страдало око 7.000 сремских Срба, и постао симбол целокупног страдања српског народа у Другом светском рату.
Тим поводом Галерија слика “Сава Шумановић” Шид је учествовала у реализацији изложбе “Срем 1942.” коју је приредио Музеј жртава геноцида из Београда као матична установа за очување културе сећања на страдање нашег народа.

Део ове значајне изложбе, односно један од експоната, је и када Саве Шумановића која се чува у Спомен кући Саве Шумановића. Статус породице Шумановић захтевао је културно понашање и појављивање, па је Сава Шумановић и у моментима хапшења замолио усташке агенте да се окупа и спреми. Његов стил живота и ова када симболишу његову невину душу и невиност свих страдалих у овој крвавој акцији.
Изложба је постављена у просторијама Црквене ризнице у Шиду (у порти храма Св. Николаја) и можете је погледати до 31. октобра 2022. године.



Сва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll