Galerija Sava Šumanović

17. Меморијал Саве Шумановића

Вести

Програм 17. Меморијала Саве Шумановића: Изложба Шидијанке Саве Шумановића и Промоција научне монографије Сава Шумановић, Шидијанке – велика синтеза и откровење нове стварности, аутора др Лидије Мереник.

Меморијал започиње у четвртак 4. маја 2017. године свечаним отварањем изложбе Шидијанке Саве Шумановића.

Захваљујући чињеници да се циклус Шидијанке (Купачице) у целини чува у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду, као и да је Галерија последњих година интервенцијама у простору омогућила повећање изложбених површина, било је могуће по први пут изложити циклус Шидијанке у низу и целини, али и придодати одабране радове који су му претходили и оне који су настали непосредно после њега. Најважнији сегмент изложбе чини тридесет и пет композиција циклуса. Јединственим и препознатљивим Шидијанкама додато је десет одабраних слика које су хронолошки, стилски и тематски најавиле централни део циклуса, као и два серијала – један од пет допојасних и један од четири лежећа акта у ентеријеру, на којима се препознаје плави модел Ема и карактеристичне позе које заузимају Шидијанке. Овим актовима циклус Шидијанке је и окончан 1938. године, а број дела изложен на изложби у Шиду зауставио се на педесет и четири.

Циклус Шидијанке (Купачице) припада позној фази стваралаштва Саве Шумановића, када је уметник стварао своја најзрелија дела. Представљен је у целини на последњој самосталној изложби Саве Шумановића у Београду, 1939. године, на којој је уметник приказао 410 дела. Следећи пут изложен је 1997. године у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду. То је уједно било прво самостално сагледавање овог, до тада неоправдано занемареног циклуса у опусу Саве Шумановића. Од прве самосталне и озбиљне научне анализе прошле су две деценије, те у години 17. Меморијала Саве Шумановића Галерија поново организује изложбу Шидијанке, представљајући први пут све слике циклуса у јединственом простору. Манифестација Меморијала установљена је 1962. године са дефинисаним циљем да на посебан начин укаже на дело Саве Шумановића. Објављивање научне монографије Сава Шумановић, Шидијанке аутора др Лидије Мереник представља значајан допринос у сагледавању стваралаштва Саве Шумановића. Др Лидија Мереник овај монументални циклус позиционира у европске оквире, истовремено га дефинишући као велику синтезу по више основа, пре свега синтезу две омиљене теме Саве Шумановића, акта и пејзажа и синтезе реализма и елемената класике.Сва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll