Galerija Sava Šumanović

16. Меморијал Саве Шумановића

Вести

У петак 20. јуна у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду одржаће се Научни скуп на тему Класично, модерно, визионарско у стваралаштву Саве Шумановића. Научни скуп организован је у оквиру 16. Mеморијала Саве Шумановића.

Обележaвајући истовремено двадесет година од трагичне смрти сликара и десет година рада Галерије, 1962. године установљен је Меморијал Саве Шумановића као трајна манифестација, са јасно дефинисаним циљем, промовисање дела и личности Саве Шумановића. Током више од пола века трајања, Меморијал је одржаван у интервалима од две или три године. Планирано је да 16. Меморијал садржи два повезана програма, Научни скуп и Изложбу слика на тему Класично, модерно, визионарско у стваралаштву Саве Шумановића.

Научни скуп одржаће се у великом изложбеном простору Галерије, у окружењу слика које су управо предмет анализа излагача. Најзначајнији научни и музејски стручњаци из области националне уметности 20. века, изложиће своје ставове и указати на нове могућности тумачења и сагледавања стваралаштва Саве Шумановића и његово место на националној и европској уметничкој сцени.

 

Излагачи:

Др Лидија Мереник Шумановићева велика синтеза у Шидијанкама

Др Јерко Денегри Позни Шумановић: Шидијанке

Жана Гвозденовић, музејски саветник „Пијана лађa“ између класичног и савременог

Др Симона Чупић Модни детаљи на сликама Саве Шумановића

Мр Милијана Симоновић Мотив пута у сликарству Саве Шумановићаи поезији Растка Петровића

Др Јасмина Чубрило Сава Шумановић у домаћој историографији: О здрављу и другим болестима

 

Организациони одбор:

Др Лидија Мереник

Др Симона Чупић

Др Дијана Метлић

Мр Тијана Палковљевић-Бугарски

модератор Др Симона Чупић

 

Научни скуп је организован у оквиру 16. Меморијала Саве Шумановића уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине ШидСва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll