Galerija Sava Šumanović

128 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА САВЕ ШУМАНОВИЋА

Вести

128 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА САВЕ ШУМАНОВИЋА обележенa је синоћ, 22. јануара 2024. године у сали Културно-образовног центра Шид, премијером Aрт- документарног филма „Светлост и сенке-уметнике убијају, зар не?“ редитеља и сценаристе професора Драгољуба Елчића у продукцији Ramonda production, Културног центра Војводине „Милош Црњански“ и Фондације „Fashion Company“. Велику подршку снимању филма дали су Покрајинска влада на челу са председником Игором Мировићем, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Општина Шид, Галерија слика „Сава Шумановић“ Шид, Министарство спољних послова Р. Србије и Амбасада Р. Србије у Паризу као и друге многобројне установе и институције у земљи и региону.

Филм се бави уметничким стваралаштвом и животом Саве Шумановића. Сниман је у Шиду, Новом Саду, Београду, Винковцима, Загребу и Паризу. Поред документарне грађе Галерије слика „Сава Шумановић“, у филму су приказана Шумановићева уметничка дела, која се чувају у музејима у Србији, Француској, Хрватској, Македонији и Босни и Херцеговини. То је први документарни филм о Сави Шумановићу од 1958. године, када је Александар Петровић снимио „Путеве“. Филм је награђен са 59 признања на међународним филмским фестивалима.

Пре пројекције филма у препуној сали Културно образовног центра у Шиду, публици су се обратили директорка Галерије слика „Сава Шумановић“, Јована Лакић и режисер и сценариста филма професор Драгољуб Елчић декан Академије уметности у Београду. Премијери филма присуствовао је и председник општине Шид, Зоран Семеновић који је са поносом понео захвалницу за подршку реализацији овог пројекта. За допринос у реализацији овог јединственог филмског остварења, уручене су захвалнице и Фондацији „Fashion Company, “Шидпројекту“ и Галерији слика „Сава Шумановић“.

 



Сва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll