Galerija Sava Šumanović

Међународна научна конференција у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду

Вести

У суботу, 26. новембра у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду, у оквиру изложбе „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“ одржан је други дан истоимене научне конференције међународног карактера.
Учесници другог дана конференције које је поздравила Јована Лакић, директорка Галерије слика „Сава Шумановић“, били су Мср Радован Сремац, Драгана Љубеновић, проф. др Кирил Пенушлиски, Мср Дина Павић. Модерирале су мр Милана Квас и Ангелина Голић.

Другог дана, 26. новембра у Шиду, одржано је и предавање по позиву „О Шидијанкама Саве Шумановића“ проф. др Лидије Мереник. Учесници конференције су затим посетили Спомен-кућу Саве Шумановића у Илијануму.

Уз стручно-научну подршку Института за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду, у оквиру дводневне научне конференције, угледни стручњаци из Србије, Хрватске, Северне Македоније и Француске излагали су нова тумачења Шумановићевог опуса али и других значајних представника или уметничких манифестација „реализама“ у периоду између два светска рата. Уједно Конференција је прилика да публика стекне нова знања о Сави Шумановићу, као једном од најпознатијих сликара југословенског модернизма, али и као важном учеснику европске уметничке сцене у периоду између два светска рата.



Сва права задржава галерија слика “Сава Шумановић” Шид.
Scroll